0570 - 79 80 39

Arbeidsrecht advocaat nodig in Deventer?

Alles over de ontslagvergoeding

Werknemers worden in Nederland goed beschermd en kunnen niet zomaar, zonder geldige reden, worden ontslagen. Als ontslag toch onvermijdelijk of gewenst is, kan er in bepaalde gevallen een ontslagvergoeding worden uitgekeerd. Deze ontslagvergoeding dient om het inkomensverlies op te vangen.

Of er sprake is van een ontslagvergoeding hangt af van vele factoren. In de volgende situaties kunt u meestal rekenen op een vergoeding:

  • Individueel ontslag via de Kantonrechter
  • Collectief ontslag met een sociaal plan
  • Ontslag met wederzijds goedvinden
  • Kennelijk onredelijk ontslag via de Kantonrechter

De hoogte berekenen

Een ontslagvergoeding, bij grote bedragen ook wel gouden handdruk genoemd, wordt berekend aan de hand van de zogenaamde Kantonrechtersformule. Deze formule wordt door vrijwel alle Kantonrechters in Nederland gevolgd als het gaat om de vraag of een werknemer recht heeft op een ontslagvergoeding en zo ja, hoe hoog deze vergoeding moet zijn:

A (aantal gewogen dienstjaren) x B (maandelijkse beloning) x C (correctiefactor)

De correctiefactor is bepalend voor de hoogte van de ontslagvergoeding en is afhankelijk van de context van het ontslag en dan met name welke partij verwijtbaar is. Wilt u laten berekenen wat de uitkomst van deze formule voor u of uw werknemer zou inhouden? Neem dan contact met ons op. Onze advocaten en specialisten op het gebied van arbeidsrecht voorzien u in Deventer en in de wijde omgeving van Deventer graag van advies.

Let op! Per 1 juli 2015 gelden er nieuwe regels binnen het ontslagrecht door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. De ontslagprocedure verandert en de ontslagvergoeding maakt plaats voor een transitievergoeding. Er geldt voor kleine bedrijven en oudere werknemers nog wel een overgangstermijn. Lees hier meer.

Afspraak inplannen

Via het afspraakformulier kunt u aangeven wat u is overkomen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

shortcodeCommand = [bono_form]
Ochtend
Middag
Avond

Hoofdvestiging